Skip to content

Какво е себеуважението и защо то е важно за нашето добро психично здраве?

Какво е себеуважението?

Себеуважението заема главна част от самооценката на всеки човек. Без себеуважение ние подлагаме нашите чувства и личност на голямо изпитание.

Борим се с ежедневни препятствия и недоумяваме, защо нещата в живота ни не се получават, както бихме искали. Лутаме се в един лабиринт от недоразумения, разбити чувства и любови, умаловажавайки нашите дух, душа и тяло. 

Забързани в нашето ежедневие, често оставяме нашите чувства и емоции настрани, някак потиснати, нечути и недоразбрани. Опитвайки се да угодим на всички останали, пренебрегваме нашата идентичност и се загубваме някъде в пространството. 

Забравяме колко сме ценни и важни и че без нас картината на живота няма да бъде същата. Като резултат от всичко това, болестта завладява нашето тяло, за да ни даде възможност да се запитаме, какво всъщност се случва. 

Къде сгрешихме, какво направихме, защо сме болни и бедни, защо не постигаме успехи? Тези, както и много други въпроси нахлуват в нашето съзнание и започваме да търсим отговори.

Защо да изберем себеуважението?

Себеуважението може драстично да промени тази мрачна картина. То е в основата, то е там където трябва да бъде. Вътре в нас, в нашите мисли, в нашата душа, в нашето тяло. Себеуважението е начин на живот. То е състояние на ума, което ни разкрива много нови възможности. Себеуважението е ключа към успеха, както в личен, така и в професионален план. То е този „лост“, който може да ни помогне да се изкачим на върха на нашата стълбица на живота.
Автор: Татяна Мариянова
Статията Ви хареса? Споделете я.
Лайф коуч с НЛП

За Татяна Мариянова

Здравейте и от мен. Аз съм Татяна и съм Лайф коуч в Πάντα Φίλοι.

Мисията ми като Лайф коуч е да помагам на хора, които по някакъв начин се чувстват на пауза или са загубили мотивация, или просто не знаят как да продължат напред.